Omgjorda Oatmeal cookies
Bananmuffins
Enkel Mangoglass
Om förra glassen var lätt är den här ännu lättare.
3 ingredienser är alltsom behövs.
Frusen mango
1 burk kesella
3 tsk vaniljsocker
1 msk valfri juice
Kör allt med en stavmixer och servera antingen direkt, men låt mangon ha lite bitar kvar, alt frys in en stund, ca 1 h för lite frozen yoghurtkänsla eller frys in och ta fram senare, låt det bara tina lite innan servering.
Emmas Müsli & Grötblandning
I vårt hushåll äts mycket Müsli och gröt. Vi brukar blanda i ordning egna blandningar efter humör.
Idag gjordes en basmüsli och en grötblandning med olika torkade bär/frukter.
Brukar blanda olika gryn, fullkornshavregryn, Axa grynblandning med råg, linfrön, solroskärnor/pumpakärnor,
vetekli, bovetegryn.
Kanel för smaken och honung ringlar jag över för lite sötma och några skvättar neutral matolja, in i ugn o rosta ca 10min på 250 grader.
Superenkelt.
Då det råder skilda åsikter om torkadebär/frukter har jag bara i dem i bland och i min grötblandning, eftersom sambon inte gärna äter gröt. De ger god smak ytterligare.
Blanda på.
Tidning
Köper gärna nya kokböcker/bakböcker och tidningar. Nu senast köpte jag Hembakat från Hemtrevligt. Köp, denna gång hade de många fina recept och tips på nya sorters kakor och glutenfritt. Alltid lär jag mig något nytt.
Whoopies
Söndagens bak blev whoopies, en blandning av det godaste från våfflor och cookies.
Kakorna är enkla cookies, som det finns en rad olika recept för. Mitt består av rivna morötter för mer nyttigt och mindre socker, något man ej märker någon skillnad med i smaken.
1 ägg
0,5 dl socker
1 riven morot
100 g smör
1 dl filmjölk/yoghurt/mjölk (välj en)
3 dl fullkornsmjöl
2 tsk bakpulver
Chokladkräm:
1 halv mörkchokladkaka, gärna med smak, jag tog apelsinchoklad.
ungefär ett halvt paket cream cheese
1 tsk vaniljsocker.
Vispa ägg och socker poröst oc häll sedan i det smälta smöret, yoghurt/fil/mjölk och vispa samman. Blanda i den rivna moroten och sikta sedan i de torra ingredienserna.
Klicka ut på plåt, det blir ca 15 småkakor, in i ugn på 200 grader i ca 10 minuter.
Medans kakorna svalnar görs chokaldkrämen. Smält chokladen i ett vattenbad och blanda sedan i vaniljsockret och cream cheesen.
Bred på ett lager kräm på en kaka och tryck ihop med en annan. Låt stelna innan de äts.
Yummy.
Dessa kakor är väldigt lätta att göra och kan varieras i det oändliga, tex. att ha i kakao i kaksatsen, krämen kan bytas mot glass, sylt, jordnötsmör + lite kolasås, Bär/frukt + cream cheese, vad man själv föredrar helt enkelt.
Veckans recept
Kärleksmums
Idag bakade jag kärleksmums, halva satsen ska jag ta med till jobbet imorgon, då vi har kvällsmöte, lite choklad/socker på kvällen passar fint.
Till kakan
1 ägg
50 g smör
0,5 dl yoghurt
0,5 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl fullkornsvetemjöl
1 butternut squashtärning (puré) alt. 1 msk äppelmos
Till chokladglasyren
50 g smör
2 dl floursocker
1 tsk vanilsocker
några bitar mörkchoklad
+ kokosflingor till garnering
Vispa ägg och socker poröst. Häll i smält smör och yoghurten och rör ut. Sikta i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och sist purén/äppelmoset.
Häll över i en mindre gratängform och grädda i ca 20 min, 200 grader, tills kakan blivit fast.
Låt den svalna lite.
Smält smöret och låt den mörkachokladen smälta med. Sikta i och rör ut floursockret och vaniljsockret tills allt löst sig.
Bred över glasyren på kakan och strö över kokosflingorna. Låt svalna av lite och skär i rutor.
Mandelmassakakor
Mandelmassakakor är ett tips att baka när man förmodligen har en stump mandelmassa som ligger efter julbaket.
Med enbart 3 ingredienser är det en snabbakad kaka som passar för sig eller som tillbehöver till glassen tex.
10 stora eller 15 små
100 g riven mandelmassa
2 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Blanda samman alla ingredienser väl. Det blir lite kladdigt, men det är det fina. Klicka ut små bollar på bakplåtspapper, beroende på storlek valnötssize är lagom.
In i ugn ca 10 min på 200 grader tills de fått färg.
Smälter i munnen, man kan ha inne dem lite längre om man vill få dem mer knapriga och då liknar de mer biskvier, ni vet sådana som man har i nyponsoppan.
Ernst och sockerkaka
Ernst var med i köket när jag bakade en lite nyttigare sockerkaka.
Ernst är min husgud och från samma stad som jag. Har man en Ernst i köket kan inget gå fel.
Nog pratat, till receptet behövs:
2 ägg
1 dl socker
1 dl kesella
2 dl fullkornsvetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk citronarom, finns på ica bla fr Dr Oetker (går bra med pressadcitron också)
Lite smör och ströbröd till formen.
Vispa ägg + socker poröst. Blanda i kesellan och vispa in. Sikta i mjöl och resterande torra ingredienser. Droppa i citronaromen sist.
Häll upp i sockerkaksform. In i ugnen ca 25 min på 200 grader.
Yummy och Ernst blir också glad av en bit.
Tips: rosta en sockerkaksskiva och servera med vaniljyoghurt eller glass+ några bär. Enkel och smarrig dessert om man står där utan idéer.
Citrusmarmelad
Den här citrusmarmeladen är superlätt att göra och perfekt nu under vintern när man kanske har massa citrusfrukter som bara ligger hemma.
I denna sats blev det citroner, lime, apelsiner och clementiner. Har man tex. bara citroner eller clementiner hemma går det lika bra att enbart göra på dessa.
1 apelsin
2 clementiner
2 lime
2 citroner
ca 1 dl vatten
1 tsk vaniljsocker (om man vill)
ca 1-2 dl syltsocker med pektin (vanligt socker går också bra men då håller marmeladen kortare)
Pressa saften ur apelsinen, lime, clementinerna. Skalen som blir över skärs i strimlor alt rivs, om man vill ha mindre bitar.
Citronen och en clementin skar jag i små bitar.
Låt allt nästan koka upp, när så skett häll i vattnet och strö i sockret. Låt sjuda i ca 30 min, tills det börjar tjockna. Om marmeladen fortfarande är sur/besk häll i ytterligare socker tills önskad smak.
Ställ att svalna, då stelnar den till ytterligare. Häll sedan upp på rena burkar, av denna sats blir det ungefär 3 små burkar.
Syltgömmor
Idag bakades syltgömmor i mitt kök. Hade en del syltslattar som bara stod så använde upp dem.
Receptet är vanligt Hallongrottrecept med lite modifikation.
ca 25 st
125 g smör
2 dl fullkornsvetemjöl
0,7 dl socker
0,5 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
ca ,5 dl valfri sylt/marmelad.
Smält smöret och vispa poröst med sockret. Sikta i de torra ingredienserna och blanda till degen.
Rulla valnötstora bollar och tryck till dem o mitten på antingen papperformar eller aluminiumformar som ovan.
Tryck till i mitten av kakorna och klicka i en liten klick valfri sylt/marmelad. Jag gjorde på hallonsylt, rabarbersylt, apelsinmarmelad och färska blåbär jag hade över i kylen.
In i ugn ca 10-12 min på 200 grader.
Potatistunnbröd
Det här kan vara världens godaste bröd. Blev inspirerad från syster att baka dem, vi bakade dem ofta när vi var små, läs mamma bakade och vi åt.
Men de är super goda och lätta att göra. Och det perfekta utflyktsbrödet likaså.
För ca 15 st bröd
6 små kokta och kalla potatisar (mosade)
10 g jäst, torrjäst = 2 tsk
4 dl fullkornsvetemjöl
4 dl rågsikt
2 dl mjölk
2 tsk salt
om man vill kan man ha i frön man gillar för mer smak, men de är lika goda utan.
Värm mjölken fingervarm och lös upp jästen, sikta i mjölsorterna + salt, sist hälls den mosade potatisen i.
Knåda samman allt väl och låt sedan jäsa 1½ timma.
Ugnen ska vara riktigt varm när man börjar för bäst resultat, 250 grader.
Ta ut bullar och kavla ut i ungefär 15 bitar.
Nagga med gaffel eller kavla med kruskavel, sikta lite mjöl över innan de ska in i ugnen i ungefär 2 min. De gräddas fort och tas ut just innan de får färg.
Låt svalna på bakduk och njut dem ljumma med tex. smör och marmelad.
Gott Nytt Bakår!
Det var inte mycket bloggande under årets sista månad, dels på grund av sjukdom och dels på grund av brist på tid.
Jag lovar att försöka blogga lite mer under det kommande året, jag bakar ju i stort sett varje vecka, dock kommer inte allt upp på bloggen.
Det kommande året kommer bjuda på många nya och spännande bakverk och inspiration från alla håll och kanterm, var så säkra.
Gott Nytt Bakår!
Ingefärsglass med passionsfrukt
Årets sista efterrätt blev ingefärsglassen med passionsfrukt som sålde in sig bra hos gästerna.
Till ca 8 små glas
2 äggulor
1,5 dl floursocker
1 tsk äkta vaniljsocker
1 bit riven ingefära
2 st passionsfrukter
2 dl vispgrädde
Vispa grädden fluffig. Rör ihop floursocker, äggulorna, vaniljsockret väl. Häll över grädden och rör in snabbt, för att förhindra att luften går ur grädden. Gröp ur passionsfrukterna och rör in dem.
Häll sedan över i små glas som tål frysning. In i frysen i minst 4 timmar. Gör gärna glassen en dag innan för att få den perfekt.
Ta ur den ur frysen en stund innan servereing och garnera med ev passionsfrukt, bär eller chokladbit. Jag hade gjort knäckbräck till och serverade med en skivad jordgubbe.
Gott Nytt År!
Julkladdkaka
I vår familj tycker vi inte om Ris a la Malta på julafton. Så denna gång bakade jag en kladdkaka med julsmaker.
2 ägg
2,5 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
en halv chokladkaka med apelsinsmak
3 msk kakao
100g smör
0,5 krm salt
Smölt smör och chokladen tillsammans. Rör ihop ägg och socker fort, sikta i mjölet och kanel+vaniljsocker+salt.+kakao Rör in smör och chokladblandningen försiktigt.
Häll över i valfri form och in i ugnen ca 10 min.
När kakan är färdig ska den vara klibbig och inte torr.
Sikta över ev. floursocker alt vaniljsocker.
Servera med glass eller vaniljvisp.
Fikonmarmelad
Denna fikonmarmelad gav jag bort i julklapp, den passar både till ost och till rostat bröd.
Av den här satsen blev det 2 burkar.
200 g torkadefikon
0,5 dl vatten
2 msk valfri glögg (går att byta ut mot någon likör alt. koncentrerad saft)
ev lite socker, bereonde på hur söt man vill ha den, med glögg i behövs inte socker, då den är söt.
1 krm kanel
1 krm kardemumma
Hacka fikonen i småbitar och lägg över i en kastrull, sjud på låg värme tillsammans med vattnet tills de ä mjuka.
Häll över glöggen och kryddorna. Låt småsjuda i ca 30 min, tills alltsammans får en tjockare konsistens.