Citrusmarmelad
Den här citrusmarmeladen är superlätt att göra och perfekt nu under vintern när man kanske har massa citrusfrukter som bara ligger hemma.
I denna sats blev det citroner, lime, apelsiner och clementiner. Har man tex. bara citroner eller clementiner hemma går det lika bra att enbart göra på dessa.
1 apelsin
2 clementiner
2 lime
2 citroner
ca 1 dl vatten
1 tsk vaniljsocker (om man vill)
ca 1-2 dl syltsocker med pektin (vanligt socker går också bra men då håller marmeladen kortare)
Pressa saften ur apelsinen, lime, clementinerna. Skalen som blir över skärs i strimlor alt rivs, om man vill ha mindre bitar.
Citronen och en clementin skar jag i små bitar.
Låt allt nästan koka upp, när så skett häll i vattnet och strö i sockret. Låt sjuda i ca 30 min, tills det börjar tjockna. Om marmeladen fortfarande är sur/besk häll i ytterligare socker tills önskad smak.
Ställ att svalna, då stelnar den till ytterligare. Häll sedan upp på rena burkar, av denna sats blir det ungefär 3 små burkar.