Tekakor

Jag är väldigt inne på att baka bröd för tillfället, så det blir nog en hel del brödrecept framöver.
I helgen har jag bakat tekakor. Lätta att göra och kalasgod som de är med lite smör och plägg eller till en sallad/paj.
Jag gjorde på ett halvt recept den här gången, för dubbelsats dubbla allting.
ca 12 st stora tekakor.
25 gram jäst
50 gram smör
0,5 dl kesella
3 dl mjök elle vatten
2 tsk honung
2 krm salt
ca 6 dl fullkornsmjöl
ca 4 dl durummjöl (jag hade fullkornsdurum)
Blanda degvätskan först. Jäst+smält smör, kesella och vatten/mjöl. Blanda sedan i mjölet lite i taget och knåda tills degen känns fast eller i ca 8 min med maskin.
Låt jäsa i 1 timma. Rulla ca 12 bullar till valfri storlek och platta till dem något och låt jäsa under bakduk i ca 40 min till.
Nagga ytan med en gaffel och in i ugn på 250 grader i ungefär 5 minuter.

Bagels

bagels
Bagels tar ett tag att göra, så ha gärna gott om tid.
ca 12st stora bagels
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
3 msk honung
ca 14 dl durumjöl+rågmjöl
2 tsk kanel (valfritt)
1 dl russin valfritt)
Blanda jäst och vatten tills det löst upp sig. Tillsätt honung, salt och blanda sedan i nästan allt mjöl. Om en bakmaskin används så låt den gå på näst lägsta läget i ca 10 min, annars arbeta samman degen i ca 10 min.
Degen jäses i 30 min, därefter delas den i ca 12 bitar och formas till rundlar, för att få bagelhållet, stick fingret i mitten och snurra tills hållet kommer fram. Jäs bullarna ytterligare 45 min.
Sätt en lagom stor kastrull på spisen och koka upp vattnet, ha i en bagel i taget och koka 2 min på varje sida. Lyft upp och låt den torka på en handduk. När alla bagels kokats läggs de på plåt och penslas med äggvita. Innan de åker in i ugnen i ca 25 min på 225 grader.

Smaksatta drömmar

Myntadrömmar
Dessa drömmar är smaksatta med färskmynta och lime. De kan smaksättas med valfri annan smak, såsom saffran, lavender, rivet citronskal, rivetäpple, vanilj m.m. Testa på. Det ska göra för de är fasligt lätta att blanda ihop.
för ca 40st behövs:
2 1/4 dl socker
75 g rumsvarmt smör
3/4 dl matolja
1msk vaniljsocker
1/2tsk hjortronsalt
2 1/2 dl dinkelmjöl
Blanda smör, olja och socker först, sikta i mjöl, vaniljsocker, hjortronsalt och sist hackad färskmynta och pressa in en halv lime.
Klicka ut valnötstora klickar på ett bakplåtspapper. In i ugn på ca 150grader i ca 20min. Hjortronsaltet gör att drömmarna doftar lite speciellt när de kommer ut ur ugnen. Stjälp över dem på ett galler för att få doften att försvinna och svalna snabbare.

Surdegsfrallor

Surdegsbröd
Surdegsfrallor med linfrön
Surdegssatsen sätts några dagar innan, denna sats är gjord med lite jäst i som hjälper till. det gå lika bra att baka utan.
Min sats:
Dag 1
25 g jäst
3 dl vatten
3 dl rågmjöl
Dag 2
1 dl dinkelmjöl
Värm vattnet till 37 grader och blanda samman smulad jäst tills det löst upp sig. Blanda i mjölet noga och rör om. Häll över i en bunke eller burk.
Dag 2  tillsätts ytterligare mjöl och rör om. Låt stå och vila ytterligare en dag.
Dag 3 blir alltså bakdag.
ca 20 st
5 dl vatten
1 1,5 dl surdeg från ovan blandning
5 dl dinkelmjöl
5dl vetemjöl/rågmjöl
2tsk salt
Surdegen blandas först ut med vatten innan du tillsätter de adra ingredienserna. Degen ska sedan jäsa i 1 timma under handduk.
Efter denna jäsning bakas bullarna ut till ungefär 20 st, som ska jäsa ytterligare 30 min.
In i ugn i ca 10 min på 225 grader.

Blåbärspaj

blåbärspaj
Nyttig Blåbärspaj
2dl dinkelmjöl
1dl havregryn
5msk honung
2tsk rårörsocker
2tsk vaniljsocker
ca 75g smör
Blåbär, tillräckligt till att täcka en pajform
en näve solrosfrön
Om man vill ha pajen sötare och nyttigare också för den delen,
så kan man riva i en morot eller en bit sötpotatis.
Blanda ihop alla ingredienser till en grynig massa.
Häll över blåbären i en form och strö lite socker över, därefter strö över smuldegen.
In i ugn i ca 20min, tills pajen fått färg på 200 grader.
Vispa vaniljvisp och njut.

RSS 2.0