Potatistunnbröd

Det här kan vara världens godaste bröd. Blev inspirerad från syster att baka dem, vi bakade dem ofta när vi var små, läs mamma bakade och vi åt.
Men de är super goda och lätta att göra. Och det perfekta utflyktsbrödet likaså.

För ca 15 st bröd

6 små kokta och kalla potatisar (mosade)
 10 g jäst, torrjäst = 2 tsk
4 dl fullkornsvetemjöl
4 dl rågsikt
2 dl mjölk
2 tsk salt
om man vill kan man ha i frön man gillar för mer smak, men de är lika goda utan.

Värm mjölken fingervarm och lös upp jästen, sikta i mjölsorterna + salt, sist hälls den mosade potatisen i.
Knåda samman allt väl och låt sedan jäsa 1½ timma.
Ugnen ska vara riktigt varm när man börjar för bäst resultat, 250 grader.
Ta ut bullar och kavla ut i ungefär 15 bitar.
Nagga med gaffel eller kavla med kruskavel, sikta lite mjöl över innan de ska in i ugnen i ungefär 2 min. De gräddas fort och tas ut just innan de får färg.
Låt svalna på bakduk och njut dem ljumma med tex. smör och marmelad.


potatistunnbröd


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0