Vörtbröd

Vörtbröd
50 gram smör
0,5 dl kesella
1 påse torrjäst (12g)
1 påse vörtkryddor
3 dl vatten, kan bytas mot ljusöl, om man vill ha mörkare smak
5 dl råksikt
5 dl fullkornsvetemjöl
1 dl russin
Smält smöret och kesellan, värm med mjölken. Häll degspadet över torrjästen och rör runt tills den löst upp sig. Häll i vörtkryddorna och vispa ut, häll i russinen, sikta i mjölet lite i taget tills degen känns len och fin.
Låt jäsa 50 min under duk. Baka sedan ut två limpor eller forma små frallor. Limporna behöver jäsa lite längre än om man gör små frallor, ca 20 min till och frallorna bara 10 min ungefär.
Pensla med ljummet vatten innan de sätts in längst ned i varmluftsugn i ungefär 30 min ( ca 20 min för frallorna) ca 225 grader i 10 min sänk sedan till 200 grader och pensla ytterligare ljummet vatten över bröden.

Emmas lussebullar

Lussebullar på Emmas vis
Denna gång gjorde jag en liten sats, på en halvsats med grund i recept från min gamla Hemkunskapsbok.
1 pkt torrjäst eller 25 gram jäst
1 dl varm mjölk
1 msk sirap
25 gram smör
0,5 dl kesella
1 krm salt
2-3 dl fullkornsmjöl
1 pkt saffran + 1 tsk socker att mala i mortel
ca en näve russin till degen + extra till dekoration
1 ägg till pensling
Värm mjölken och smält smöret+kesella. Vispa jästen tills den löst upp sig, stör över saltet, sirapen och russinen Blanda i saffaran + mjölet. Knåda tills degen är len. Jäs under duk i ca 40 min.
Forma lussekatter, beroende på hur stora man vill ha dem, jag gjorde mini så det blev ungefär 10 stycken. Låt dem sedan jäsa i ungefär 10 min till.
Pensla med ägg och tryck dit russin.
Grädda i ungefär 10 min i 225 grader(varmluftsugn)

Superenkla Havrekakor

havrekakor
15 st kakor
1 ägg
1 dl socker
50 gram smör
2 dl fullkornsvetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
valfri choklad med/utan smak i bitar.
Blanda smör, socker och ägg samman. Därefter blandas vaniljsocker, bakpulver, mjöl och havregryn. Choklad blandas i sist.
Rulla till valnötstora bollar på bakplåtsklädd plåt, lämna lite mellanrum mellan kakorna, de flyter ut en del under gräddningen.
Ugn 200 grader ca 10-15 min tills önskad färg.

Rosa muffins(rödbetsmuffins)

rosa muffinssofia baking
I helgen har jag haft fröken Sofia på besök för att baka. Vi bakade rosa muffins, havrekakor och pepparkakor.
Till 9 stora muffins:
2 ägg
50 g smör
0,5 dl kesella/yoghurt
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl fullkornsvetemjöl
några droppar citronjuice
2 rödbetstärningar
Vispa ägg och socker poröst. Sikta sedan i de torra ingredienserna och rör sedan i kesella/smör, rödbetstärningen blandas med sist.
Häll över i formar, vi använde muffinsplåten med pappersformar i.
Ugn ca 10 min 200 grader(varmluftsugn).

Peanutbutter Cookies

peanut

Häromkvällen bakade jag dessa Peanutbutter cookies. De är smarriga och faktiskt inte så ohälsosamma som man kanske skulle kunna tro, eftersom de innehåller organic peanutbutter, som endast består av jordnötter och lite salt och rivna morötter.

ca 15 st kakor

1 dl brunfarin
0,5 dl rörsocker
2 dl fullkornsmjöl
1 dl havregryn
100 g smör
0,5 dl kesella
1 riven morot
4 msk jordnötsmör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 ägg

Vispa samman socker, smör, kesella och ägg. Häll sedan i alla torra ingredienser, riv sedan i moroten och klicka i jordnötsmöret. Smeten ska nu vara klibbig, så att den går att klicka ut på bakplåtspapper, om den är för rinnig,sikta i lite mer mjöl/havregryn tills önskad konsistens.
Klicka ut lagom stora kakor och in i ugn 225 grader i ca 10 min(varmluftsugn).

Smask med mjölk!


Kitchen Aid

Min fina vän, kitchen aiden, används mest till bröd och bullbak. Men det är finfin som sagt.kitchen aid


Lemon pie


Lemon Pie

Superlätt att göra och super fräsch.
Jag gjorde i en liten minipajform och till den behövdes inte många ingredienser.

1 dl floursocker
50 g smör
4 msk störsocker(kan uteslutas)
0,5 dl fullkornsvetemjöl
1 pumpapurétärning, kan bytas ut om 1 msk äppelmos
ca 1 dl lemoncurd

Blanda samman alla ingredienser utom lemon curden. Klicka ut i formen och grädda i ugn , ca 200 grader, tills den fått lite yta, ca 10 min (varmluftsugn). Smeta ut ett lager lemon curd, så mycket du vill ha.
In igen i ca 5 min, tills curden blivit lite stel.
Tag ut och låt svalna. Servera gärna med vaniljglass eller vaniljyoghurt.




Lemonmuffins

Bakade när vi var hos mina föräldrar ihelgen, de innehåller lemoncurd och de blev lite knäckiga på ytan.
Till ca 12 st
2 ägg
4 msk honung
0,5 dl strösocker
2 msk lemoncurd
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 dl havregryn
1,5 dl fullkornsvetemjöl
0,5 dl vaniljyoghurt
50 g smör
Smält smöret och honungen, om det ej är flytandehonung. Vispa äggen och yoghurten+ sockret och vispa pösigt. Häll i mjöl, havregryn, bakpulver och vaniljsocker. Rör om och klicka sedan i lemoncurden. Rör runt snabbt. Häll ut i formarna pch grädda ca 15 min på 200 grader.

RSS 2.0