Deceptively Delicious

deceptively delicious
Deceptively Delicious av Jessica Seinfeld. är en supersmart kokbok, med bara nyttiga recept. Alla recept innehåller grönsaks eller fruktpuré. Boken är främst riktad till föräldrar. Men alla som vill prova och leva nyttigt utan att göra allt för stora ändringar på redan lagad mat bör skaffa den här boken. Jag testar många bakrecept på mina förskolebarn och hittills har de inte märkt någon skillnad. Sockret byts ut om honung och som i nedan recept med squash, jag tillsätter alltsom oftast någon puré eller riven frukt/grönsak i mina bakverk/mat.
Puréerna görs som de flesta puréer tillagas. Antingen genom ångkokning av frukten/grönsakerna eller ungnsbakning, tex pumpa och sötpotatis. Gemensamt är att det mixas till len puré med ev lite vatten tillsatt och sedan klickar man i det i iskuppshållaren och fryser in eller förvarar det i kylen i småburkar.
Det går att göra puré av allt. För kräsna vuxna vänner också, min sambo råkar jämnt ut för detta ovetandes dock. Purékuberna från frysen är perfekt att ha i i tex köttfärssåsen, pannkakorna, soppan, pajen grytan och bakverken som sagt.
Blomkål, broccoli, morötter, pumpa, sötpotatis och rödbeta är alla goda och lätta att smälta med i de flesta recept. Testa kladdkaka med rödbeta i eller havregrysngröt med pumpa i.
Boken finns bl.a köpa på adlibris

Nyttiga cookies

Med nyttiga menar jag mindre socker och fullkornsmjöl och rivna morötter/pumpa/squash i.
Jag har alltid någon av ovan hemma, både i kylen eller i frysen som puré, enkelt att smälta med smöret tex.
Dessa kakor innehåller riven squash. Var inte rädd för att testa grönsaker/frukter i bakverk. Det ger en helt annan sötma och man kan gott dra ner på sockret då de ger bra bra smak.
Till ca 15 st
1 ägg
0,5  dl rörsocker
0,5  dl farinsocker
0,5 dl olja
50 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl fullkornsvetemjöl
en bit grön squash att riva i
1 klick organic almondbutter/organic peanutbutter
Smält smöert och vispa ihop med ägget. Sikta i resterande ingredienser och blanda väl. Riv sedan squashen fint och bland med.
Klicka sedan ut på bakplåtsklädd plåt. In i ugnen ca 10 min på 225 grader.
Supergoda att dricka mjölk till.

Äppelbullar

äpplebullar
Enkla bullar, tar en timma drygt att baka.
25 g torrjäst
2 dl mjölk
50 g smör/kesella
1 tsk vaniljsocker
2 tsk socker
1 tsk kardemumma
0,5 krm salt
ca 5 dl fullkornsvetemjöl
ca 1 dl äppelmos
2 tsk kanel
1 ägg till pensling
Eftersom det är torrjäst i receptet behöver ej mjölken värmas upp. Smält dock smöret först innan mjölken och jästen blandas. Häll i vaniljsocker, kardemumma, socker och salt och blanda runt tills allt löst upp sig. Sikta sedan i mjölet. Arbeta samman till en fin deg. Låt jäsa 15min och rulla sedan ut runda bullar i valfri storlek. Jag fick ut 13 st bullar av min sats. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Blanda under tiden samman äppelmoset och kanelen. När bullarna jäst klart tryck ett litet hål i varje bulle och klicka i en klick av äppelmosblandningen. Pensla bullarna och ställ sedan in i ugnen på 225 grader tills de fått fin färg, ca 10 min.

Äppelfest

Väldigt dåligt med bloggande på sistonde, så idag blir det istället massor. Fick som sagt fina äpplen av pappa, så jag har passat på att koka äppelmos, äppelmarmelad, äppelgelé och äppel/tomatchutney.
För äppelmos och marmelad är det i princip samma recept.
För mos:
Skala och skär ca 5 st(eller flera) äpplen
tillsätt ca 2 dl vatten, äpplena ska ej vara täckta med till hälften.
Låt koka upp, sänk värmen,  och stör i syltsocker (med pektin)
Koka upp ytterligare och skumma av.

För marmelad:
Gör samma som ovan, men efter sista uppkoket, ha i ytterligare lite syltsocker och ev. annan frukt. Jag hade i plommon. Strö i vaniljsocker och kardemumma, beroende på hur mycket smak du vill ha.
Pressa i en halv lime.
Sjud på svag värme tills marmeladen börjar stelna.
Häll upp på fina, rena burkar och svalna av innan de sätts in i kylskåp.
För gelé:
Skär ca 5 äpplen i bitar, behöver ej skalas, dock kärnas ur.
Skär en hel lime i bitar, pressa ur dem över äpplena och lägg sedan med skalet.
För mer smak hade jag i färskmynta några blad.
Ca 5 dl vatten, tillräckligt för att täcka allt.
Låt koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i ca 30min.
Häll över i sil och låt rinna av, pressa ej på, då blir saften grumlig. Låt stå någon timma.
Häll tillbaka i ren kastrull och koka upp. Tillsätt syltsocker. Smaka av. Ev behöv ytterligare pektin/vinsyra att tillsättas för att få till gelén.
Gör ett geléprov genom att hälla 3tsk brännvin i ett litet glas, droppa i lite av gelén. Bildas geléklumpar, så är gelén färdig. Om inte så häll i lite till pektin och koka lite till. Gör om provet, när provet är klart häll upp och låt svalna av.

Skördekaka

Jag fick massa äpplen från pappa, så jag har bakat och kokat massa äppelgott hela helgen. Blandannat den här kakan, som är lagom söt och fräsch höstkaka. Perfekt till söndagsfikat.
1 ägg
0,5 dl rapsolja
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 dl strösocker
0,5 dl brunfarinsocker
3 tsk kardemumma
2 dl fullkornsvetemjöl
1 riven morot
en bit riven zuuchini ( ca 5 cm)
1 rivet äpple
Vispa ägget och sockret/brunfarinet poröst. Tillsätt oljan och sikta sedan i de torra ingredienserna.
Blanda sedan i de rivna morötterna, äpplet och zucchinin.
In i ugn ca 20 min, tills den fått fin färg på ca 225 grader.
Servera gärna med en klick vaniljyoghurt/vaniljsås/glass.

Fransk Björnbärskaka

2 ägg
50g smör
2 dl dinkelmjöl
2 tsk vaniljsocker
1/4 dl grädde
1 dl socker
mandelmassa att riva över
1 kopp Björnbär, frysta eller färska
Blanda ihop smeten genom att snabbt röra ihop ägg, socker, grädde poröst. Sikta i mjölet och vanilsockret och sist smält smör. Droppa i bären och riv över mandelmassan.
Grädda ca 20 minuter på ca. 200 grader.
Bären går att byta ut mot andra säsongsbär såsom jordgubbar, lingon, blåbär, hallon.

RSS 2.0