18 April Cupcakes

Eftersom att jag fyller år den kommande veckan så har jag passat på att baka lite cupcakes till min barngrupp, en anledning att ha lite kalas på barnvis.
Jag gjorde en vanlig sats av cupcakes och fyllde småformar istället för de större muffinsformarna.
Till ca 20st småcupcakes:
1 ägg
0,5 dl rörsocker
0,5 dl kesella
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl siktat fullkornsvetemjöl
1 dl siktat dinkelmjöl
lite pressad citron
0,5 dl mjölk
Ev. 2 msk kakao+ smält mörkchokald med valfrismak, jag tog minchoklad denna gång.
Chokladkrämglasyr:
50 g mjukt smör
1,5 dl floursocker
1 tsk vaniljsocker
Ev. smält med mörkchoklad i valfrismak. Ibland godare att ha smak på chokladkrämen och ha själva cupcaken ganska neutral med bara kakao.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda i resterande ingredienser ganska snabbt, vispa helst inte, utan rör bara ihop det. Klicka ut i småformar och grädda i ca 10 min i 200 grader.
Låt svalna något innan chokladkrämen breds på. Dekorera med strössel/chokaldbit/godis/nötter/kokos.

Macarons med inspiration från Paris

Fick med mig många nya intryck och inspiration till kommande bak från vår
Paris resa förra veckan. Första receptet blir därför på macarons. Jag köpte dem på ett Patisserie i Montmartre och de var så gudomligt fina och goda, så jag var bara tvungen att testa nu när vi kom hem. Inte vågat testa dem förut men idag slog jag till. Inte alls så svåra att baka som de verkar. Min blev gröna med chokaldfyllning.
Jag testade att göra ett halvtrecept, då jag ej var säker på utgången. Jag tycker det funkade utmärkt, blir dock färre,men eftersom de var lätta att baka så gör det inte så mycket.

Till ca:20st (10 st i slutresultat, då de sätts ihop två och två).
2 äggvitor, separerade i 2 skålar
100g floursocker fördelat på 50g vardera
50g mandelmjöl (malda mandlar antingen i matberedare eller i en mandelkvarn)
Valfritt:
ca 40g mandelmassa
Mörkchoklad med valfrismak, använde rasberry/blackberry, smält i vattenbad

Vispa 1 äggvita till ett fint skum, i ca 5minuter. Sikta i 50g floursocker och
fortsätt vispa till ett fast, vitt skum. Ställ åt sidan. Blanda samman mandelmjöl, mandelmassan men andra äggvitan. När det blivit geggigt sikta i floursockret väl, blanda. Ha i lite i taget av äggviteskummet. Rör om allt väl samt droppa i karamellfärg till önskad färg. Klicka i all smet i en spritser, alt gör en egen av bakplåtspapper och klipp av ena hörnet. Spritsa ut 5kronors stora klickar på bakplåtsklädd plåt. Låt stå och vila i rumstemperatur i ca 1h. När det står i rumstemperatur så stelnar ytan till och macaronsen blir godare. Ställ in ugnen på 150grader och ställ in plåten i ca 10-15min. (obs, jag har varmluftsugn och upplevde att det gick fortare att baka i dem, därför skriver jag ca tid med varmluftsugn i tanke). Macronsen ska inte få färg, bara stelna till. Ta ut och låt svalna på galler. Under tiden de svallnar tillreds med fördel chokladkrämen. Smält bara chokladen i ett vattenbad så att den är redo när macaronsen svallnat. Fördela ca 1tsk chokladkräm på häften av macaronsen och tryck sedan
ihop dem med resterande tomma. Et voilá. Färdiga att antingen njutas eller frysas in för senare njutning.
Passar utmärkt till eftermiddagste.
Gröna Macarons

RSS 2.0