Nationaldagen

Nationaldagen har firats lite grann i vårt hem. Kanske blir en ny tradition. Började hursom med att "baka" croissants. Med baka menar jag rulla ihop färdigbakad smördeg från affären. Gott blev det  i allafall. Klart på 10 minuter.
Till eftermiddagsfikat iadg bakade jag en mandelkakabotten med rabarberkompott och citronyoghurt.
Mandelkakan är väldigt lätt att göra och har få ingredienser. Resultatet smakar ungefär som en macaron.
Till en stor rund kaka:
1 ägg
1,5 dl rörfloursocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mandelmjöl (maldmandel)
Vispa ägget i några minuter, tills det blivit ett skum. Sikta i floursocker och vanilsockret. Rör ihop snabbt och sikta sedan i mandelmjölet. Rör in. Ringla ut i en cirkel på bakpappersklädd plåt. In i ungn tills den fått färg, ca 5-10min.
Rabarberkompott:
2 stora rabarber skärda i små bitar
0,5dl socker
ev. 1 tsk potatismjöl
lite vatten, bereonde på hur vattnigt man vill ha kompotten, rabarbern ska vara halvtäckt när man börjar.
Koka upp en gång och blanda i sockret därefter. Låt koka upp ytterligare en gång. Rör några gånger och låt småputtra några minuter. Om man vill ha det mer fast kan man röra ut 1t tsk potatismjöl o lite vatten och blanda i kompotten och låta koka upp ännu en gång. Låt svalnda
När kakan och kompotten svalnat bred på Citronyoghurt eller vaniljyoghurt och sedan kompotten ovanpå. Garnera med något bär. Servera på en gång. Fasligt god till te.

RSS 2.0