Syltkok
Fick fina jordgubbar från mamma och pappas jordgubbsland i Karlskoga. Jag kokade supergod sylt på dem. Superlätt recept.
Jordgubbssylt
ca 1 liter jordgubbar
ca 0,5-1dl syltsocker (det med pektin i)
Ev. lite vatten
Rensa gubbarna och höll över i en större kastrull, koka på låg värme tills gubbarna börjar lösas upp, ha i sockret och koka upp 2-3ggr. Skumma av. Sänk värmen efter ytterligare 5min.
Låt svalna och häll upp på rengjorda burkar.
Jag provade även att koka en sats aprikosmarmelad. Aldrig provat att koka aprikoser förut, superlätt det med. Gör som ovan med jordgubbarna. Om man vill kan man riva i morötter för lite extra smak alt ha i en kanelstång.
Med aprikoserna hade jag dock i vatten från början och körde hälften av ca 10st aprikoser i en matberedare för en moskonsistens. Annars gjorde jag som receptet ovan som sagt.
Recepten är fårn min mormors gamla syltbok, som jag skrivit om tidigare.
Varm Fruktsallad & Yoghurtglass
Jag använde sommarfrukter så som persika, aprikos och hallon.
1 persika
1 aprikos
ca 20 st hallon
lite honung
1 burk Kesella/avrunnen vaniljyoghurt
ca 1tsk honung
Skär frukten i bitar och strö honung över.
In i ugn i ca 5minuter i 200 grader, frukten ska jämt bli varm.
Yoghurtglasen bör förberedas någon timma innan servering.
Blanda kesella/avrunnen vaniljyoghurt med en uppskuren aprikos.
Blanda i lite honung och häll över i en form som tål frysning.
In i frysen i någon timma. Tina lite före servering.
Klicka över lite yoghurtglass över fruktsalladen och njut.