Äppelfest
Väldigt dåligt med bloggande på sistonde, så idag blir det istället massor. Fick som sagt fina äpplen av pappa, så jag har passat på att koka äppelmos, äppelmarmelad, äppelgelé och äppel/tomatchutney.
För äppelmos och marmelad är det i princip samma recept.
För mos:
Skala och skär ca 5 st(eller flera) äpplen
tillsätt ca 2 dl vatten, äpplena ska ej vara täckta med till hälften.
Låt koka upp, sänk värmen, och stör i syltsocker (med pektin)
Koka upp ytterligare och skumma av.
För marmelad:
Gör samma som ovan, men efter sista uppkoket, ha i ytterligare lite syltsocker och ev. annan frukt. Jag hade i plommon. Strö i vaniljsocker och kardemumma, beroende på hur mycket smak du vill ha.
Pressa i en halv lime.
Sjud på svag värme tills marmeladen börjar stelna.
Häll upp på fina, rena burkar och svalna av innan de sätts in i kylskåp.
För gelé:
Skär ca 5 äpplen i bitar, behöver ej skalas, dock kärnas ur.
Skär en hel lime i bitar, pressa ur dem över äpplena och lägg sedan med skalet.
För mer smak hade jag i färskmynta några blad.
Ca 5 dl vatten, tillräckligt för att täcka allt.
Låt koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i ca 30min.
Häll över i sil och låt rinna av, pressa ej på, då blir saften grumlig. Låt stå någon timma.
Häll tillbaka i ren kastrull och koka upp. Tillsätt syltsocker. Smaka av. Ev behöv ytterligare pektin/vinsyra att tillsättas för att få till gelén.
Gör ett geléprov genom att hälla 3tsk brännvin i ett litet glas, droppa i lite av gelén. Bildas geléklumpar, så är gelén färdig. Om inte så häll i lite till pektin och koka lite till. Gör om provet, när provet är klart häll upp och låt svalna av.
Kommentarer
Postat av: MC
WOW sicken cool blog!!! Ärligt talat, inte för att jag vill att du skall sluta vara Theos lärare men... kom igen open it!!
Postat av: Elin
men guh va du har legat i! duktigt :) vi har massa marmelader i kylen som sebastian kokat, men han är dålig på att äta upp dem.
Trackback