Vörtbröd
Vörtbröd
50 gram smör
0,5 dl kesella
1 påse torrjäst (12g)
1 påse vörtkryddor
3 dl vatten, kan bytas mot ljusöl, om man vill ha mörkare smak
5 dl råksikt
5 dl fullkornsvetemjöl
1 dl russin
Smält smöret och kesellan, värm med mjölken. Häll degspadet över torrjästen och rör runt tills den löst upp sig. Häll i vörtkryddorna och vispa ut, häll i russinen, sikta i mjölet lite i taget tills degen känns len och fin.
Låt jäsa 50 min under duk. Baka sedan ut två limpor eller forma små frallor. Limporna behöver jäsa lite längre än om man gör små frallor, ca 20 min till och frallorna bara 10 min ungefär.
Pensla med ljummet vatten innan de sätts in längst ned i varmluftsugn i ungefär 30 min ( ca 20 min för frallorna) ca 225 grader i 10 min sänk sedan till 200 grader och pensla ytterligare ljummet vatten över bröden.
Kommentarer
Trackback