Blue cupcakes

Fick min första bakbeställning förra veckan inför en väns babyshower. Då baby F är en pojke så var valet av gaösyr självklart. Det är ett vanlig muffinsrecept som jag använder mig av, som jag använt en miljon gånger och pillar om i när jag vill ha det nyttigare/saftigare/lättare/matigare.
Formarna jag använde är små miniformar, en normal muffinssats på 15st räcker till det dubbla, ca 30st små, med denna smet.
2 ägg
1 dl rörsocker
2 tsk äkta vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl yogurt( turkisk, vanilj eller kesella går också lika bra)
2 msk matolja
2,5 dl dinkelmjöl
ca 5 droppar pressad citron
0,5 dl mjölk/vatten
Glasyr
100 g färskost
3 droppar pressad citron
2 tsk äkta vaniljsocker
1-2 dl floursocker, olika för hur lös/fast du vill ha glasyren
några droppar blå karamellfärg
Vispa ägg och socker, sikta i vaniljsocker, bakpulver. Blanda i citron, yoghurt, olja och mjölk. Sikta i mjölet och rör ihop smidigt. Klicka ut i halva formarna och grädda i 200 grader i ca 10-15min, beroende på ugn. Ta ut och låt svalna. Blanda samman alla ingredienser till glasyren. Spritsa ut den eller bred på den på cupcakesen. Garnera gärna med strössel/silverkulor. Lägg i en fin ask/fint fat.

Fläderkaka

Den här kakan bakade jag första gången när jag fyllde år och sedan till Alex jobb när han fyllde. Den är ljuvlig.
Kokos och flädersmak i kakan och fläderkesella utanpå. Receptet är från början från tidningen Baka som jag skrev om tidgare. Har ändrat om lite i receptet men den blir lika god för det.
Flädertårta/kaka
2 ägg
1,5dl rörsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 dl kesella
3 msk olja
0,5 dl vatten
2 dl dinkelmjöl
0,5 dl riven kokos
1 msk flädersaft
3 msk potatismjöl
ca 2 dl Kesella
100 g färskost (philadelphia)
2 msk outspädd flädersaft
1 tsk vaniljsocker, äkta helst
Viska ägg, socker och kesella poröst, sikta i mjöl, bakpulver, vaniljsocker, kokos, potatismjöl och sist vatten, saft och vatten. Stjälp över i en avtagbar form. Grädda på 200 grader i ca 25min tills kakan fått färg och känns fast inuti. Låt svalna. Blanda i ordning kesellatäcket och bred på när kakan svalnat. Garnera med mynta/citronmeliss och ställ svalt en stund så kesellatäcket får stelna till något.

Baka

Ny tidning i tidningshyllan. Baka från Mat & Vänner. Jättefina reportage och smaskiga recept som gör att man gärna vill baka allt på en gång. Jag har testat att baka Flädertårtan bla, deliciously.

Lakritskladdkaka

Lakritskladdkaka
2 ägg
1,5 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
100g smör
3 msk kesella
2 dl dinkelmjöl
2msk kakao+ smält mörkchoklad, ca en halv kaka
2-3st lakritskolor klippta i småbitar, ex kickkolor
Vispa ägg pch socker poröst, blanda i kako, smör, kesella, smält choklad. Sikta i mjölet och blanda snabbt. Häll ut i form och grädda ca 20min i nedre delen av ugnen.
Dekorera ev med en skivad jordgubb.

Mormors bok

När mamma rensade i sina skåp hittade hon massa fina kokböcker från mormor. Den gröna syltboken är från 50-talet. Det finns många bra recept och tips i den, som man kanske inte får idag på samma sätt.
Jag provade att koka citrus och morotsmarmelad från boken för ett tag sedan. Smask.
Jag gjorde en halvminisats, eftersom jag inte visste om det skulle lyckas. Det lyckades dock.
Till ca 2 småburkar:
3st rivna morötter
10st blandade citrusfrukter (apelsin, citron, lime, manadrin),
(0,5-1dl vatten, beroende av hur mkt juice som pressas ut)
ca. 1-2dl pektinsocker, beroende på hur sött man vill ha den
2tsk äktavaniljsocker
Pressa jucien ur citrusfrukterna, skär skalen i bitar( tvätta av dem noga innan för att undvika det beska), blanda i de rivna morötterna, vaniljsockret och ev vatten.
Koka upp allt i ca 10min, tills det börjar likna en tjockkräm. Skumma ev av. Vrid ner värmen lite och låt puttra ytterligare 10min. Ha sedan i önskad mängd socker. Puttra ytterligare 10min tills sockret lösts upp.
Stänga av spisen och låt svalna. Häll upp på burkar och njuta på nyrostat eller färskt bröd.

RSS 2.0